Biorę ciasto francuskie i owijam nim mięso. Tak eleganckiego obiadu nie zjesz nawet w restauracji

Dodano:
Polędwiczka w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Elegancki, pyszny obiad jest w zasięgu twoich możliwości. Wystarczy, że sięgniesz po ciasto francuskie i polędwiczkę wieprzową. Przygotowane z nich danie wygląda elegancko, a smakuje palce lizać!

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo chętnie wykorzystywanym w kuchni. A to dlatego, że jest delikatna i bardzo smaczna. By przygotować z niej danie, nie potrzeba dużo czasu, bo mięso szybko się piecze lub smaży. Gdy połączycie ją z równie smacznym ciastem francuskim, może powstać tylko coś pysznego i niepowtarzalnego. W sam raz na świąteczny obiad.

Jak przygotować polędwiczkę w cieście francuskim?

Polędwiczka w cieście francuskim nawiązuje nieco do słynnej polędwicy Wellington. Tę jednak robi się z polędwicy wołowej, która niestety jest bardzo droga. Na szczęście polędwiczka wieprzowa dość dobrze ją zastępuje.

Przepis: Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa z farszem pieczona w cieście francuskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, oprósz je solą, pieprzem i tymiankiem, duś kilka minut, aż odparuje płyn. Farsz wystudź.
  2. Przygotowanie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, osusz, oczyść z błon. Natrzyj ją solą i pieprzem, odstaw na 10 minut. Obsmaż ją ze wszystkich stron na patelni z olejem, wystudź.
  3. Zawijanie mięsa w ciastoCiasto francuskie rozłóż na blacie, odkrój paski ciasta do dekoracji. Płat ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na środek ciasta wyłóż farsz, tak by tworzył pas o szerokości ok. 10 cm. Polędwiczkę posmaruj musztardą, połóż na farszu i owiń ją ciastem. Zlep końce ciasta.
  4. Pieczenie polędwiczki w cieściePiekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza. Polędwiczkę w cieście przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekoruj ją odłożonymi paskami ciasta, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 10 minut, po czym obniż temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz polędwiczkę jeszcze ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Wskazówka: Po upieczeniu polędwiczki odczekaj 5 minut, zanim ją pokroisz. Dzięki temu będzie smaczniejsza.

Z czym podać polędwiczkę pieczoną w cieście francuskim?

Polędwiczkę pieczoną w cieście francuskim podaje się krojoną w grube plastry. Idealnie komponuje się z nią sos grzybowy, a także pieczone lub smażone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Doskonałymi dodatkami będą też pieczone lub smażone warzywa, np. marchewka, cukinia, brukselka, brokuł. Można też do niej podać szparagi, a nawet pieczone jabłka.

Najlepsze farsze do polędwiczki w cieście francuskim

Farsz jest doskonałym dopełnieniem polędwiczki pieczonej w cieście francuskim. Dodaje jej smaku, soczystości, a także spaja dwie części potrawy. Oprócz farszu grzybowego, do polędwiczki pasować będzie też farsz szpinakowy z dodatkiem czosnku i sera feta, a także mięsno-grzybowy z mielonego mięsa i pieczarek, czy słodki farsz z żurawiny, orzechów włoskich i miodu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...